Pappardelle ze szpinakiem i kurkami

Przygotowany chyba w najprostszej z możliwych wersji. Nic na to nie poradzę, że lubię ten duet.

  • ok. 200 g makaronu pappardelle
  • 100 g kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • pęczek świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Kurki umyć, oczyścić, większe pokroić, podsmażyć ma maśle przez ok. 5 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć, kolejno wrzucić makaron i pokrojony szpinak. Wszystko zalać śmietaną, wymieszać i gotować do momentu zredukowania sosu. Całość doprawić do smaku. Makaron podawać ciepły, posypany świeżo zmielonym pieprzem.