Pobieram dane...

Pancakes (pankejki)


Receptura na te pyszne, puszyste placuszki pochodzi z bloga Pogotujmy.pl. Ja wprost uwielbiam je, oczywiście z syropem klonowym. Natomiast idealnie równe kształty to zasługa specjalnej patelni do naleśników i placków.

składniki


  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • syrop klonowy

1. przygotowanie


Masło roztopić, wystudzić. Do miski wlać mleko, wbić jajko i masło, miksując połączyć składniki. Następnie do mokrych składników dodać suche, czyli cukier, sól oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Dokładnie zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać, smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Polać np.syropem klonowym.