Pączki - przepis podstawowy

Pączki z przepisu mojej mamy- puszyste, delikatne - po prostu pyszne! Posypcie je cukrem pudrem lub dodajcie swoje ulubione nadzienie czy krem. Smacznego.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej 450 + naddatek
  • 250 ml mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 kieliszka spirytusu (lub 20 ml wódki)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • olej do smażenia

Przygotowanie 16 sztuk

Mleko podgrzać i rozlać na połowę. Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,dodać łyżkę mąki i wlać połowę mleka -przygotować zaczyn. W drugiej połowie roztopić masło. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, utarte żółtka, mleko z masłem, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i spirytus. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ma ok. 1 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki  lub obręczy wykrawać kółka lub formować w dłoni zgrabne kuleczki.( Ja użyłam obręczy 8 cm). Pączki przykryć ścierką na 15 minut zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu (temp. ok.175°C) z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową a nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzić. Posypać pudrem.