Ogórki małosolne (na sucho)

Aromatyczne, chrupiące, nie tracą pierwotnego koloru, gotowe do spożycia już po dwóch dniach.

Robione bez zalewy, jedynie co potrzebujecie to woreczek strunowy. I gotowe!

  • ok. 700 g ogórków gruntowych
  • 3 ząbki czosnku
  • koper z baldachimem
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • woreczek strunowy

Ogórki umyć, odciąć końcówki. Czosnek obrać, można zgnieść. Wszystkie składniki włożyć do worka strunowego, usunąć nadmiar powietrza i zamknąć. Wstrząsnąć workiem, tak aby dokładnie wymieszały się jego składniki. Worek włożyć do lodówki na kilka godzin (ok. 4-5), co jakiś czas można lekko przemieszać workiem. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i trzymać 20 godzin w temperaturze pokojowej. Gotowe do spożycia przechowywać w lodówce.