Obwarzanki (bez sera)

W moim rodzinnym domu często smażyło się obwarzanki, ale takie bez twarogu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich polecam je przygotować. Obwarzanki można zrobić z połowy porcji, tak jak ja to zrobiłam (i tak wyjdzie cały półmisek).

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder z wanilią do posypania

Przygotowanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenie dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, większe kółka wykrawać szklanką, a w środku mniejsze np. kieliszkiem. Smażyć na dobrze nagrzanym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem z wanilią.