Pobieram dane...

Naleśniki z warzywami


Jeśli tylko lubicie naleśniki to jest propozycja właśnie dla Was.  Wersja wytrawna,  z warzywnym farszem. Ja często eksperymentuję z nadzieniem do naleśników, aby nie było nudno i monotonnie.

ciasto:


  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 jajka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

farsz:


  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część z pora
  • 1/2 selera (korzeń)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty
  • olej do smażenia

1. wykonanie:


Z mąki, mleka, wody, jajka, oleju i szczypty soli przygotować ciasto na naleśniki. Wysmażyć placki.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w cienkie słupki, pora w półtalarki, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli i dusić jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony koper. 

Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć w kopertę, posypać startym serem. Aby ser się roztopił naleśniki zapiec w piekarniku lub chwilę podsmażyć na patelni.