Pobieram dane...

Muffinki Rozbite szkło


Niedługo Halloween, więc i ja mam coś dla Was - muffinki z kremem... Uważajcie tylko na szkło, bo poleje się krew! Upiornego Halloween!!!

ciasto:


  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 225 g maślanki
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

szkło z cukru:


  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody

dodatkowo:


  • krem waniliowy do ciast i tortów
  • sos czerwony (u mnie wiśniowy)

1. wykonanie:


 W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej za pomocą rózgi roztrzepać jajko z maślanką, dodać roztopione i ostudzone masło,  połączyć z suchymi składnikami. Ciasto nałożyć do papilotek i piec w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 25 min. Ostudzić.

 Cukier rozpuścić w wodzie i gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu przemieszać naczyniem), powinny wytworzyć się bąbelki i zacznie się proces karmelizacji. Gotować max. 45 minut, tak aby cukier nie ściemniał i pozostał przeźroczysty, ale powinien zgęstnieć. Ostrożnie! Jest bardzo gorący! Gotowy wylać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub na wyścielony papier do pieczenia) i odstawić aż ostygnie. Włożyć do lodówki. Kiedy tafla z cukru zupełnie zastygnie połamać na mniejsze kawałki. To będzie nasze szkło.

Krem waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu ( u mnie z mlekiem i masłem). Za pomocą końcówki do szprycowania na wierzch muffin nałożyć krem. Do kremu wbić kawałki “szkła” i polać sosem np. wiśniowym.