Pobieram dane...

Młode ziemniaki po śródziemnomorsku


Sprawdzą się na kolację a także na spotkanie w gronie znajomych. Możecie je podać na ciepło oraz na zimno jako sałatka np. do grillowanego mięsa. Danie najlepiej przygotować z malutkich ziemniaków, bo zdecydowanie lepiej będzie się prezentować aniżeli moje na zdjęciach.

składniki:


  • 500 g młodych ziemniaków (malutkich)
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g czarnych oliwek
  • masło lub olej do smażenia
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

1. przygotowanie:



Ziemniaki oczyścić (najlepiej użyć malutkich) i ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu najpierw lekko przyrumienić ziemniaki, następnie dodać pokrojony w paski czosnek, w dalszym ciągu smażyć od czasu do czasu mieszając. Dodać posiekany świeży rozmaryn a na samym końcu pomidory oraz oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.