Młoda kapusta z rodzynkami

Trochę inna wersja kapusty zasmażanej, bez tradycyjnej zasmażki, natomiast z dodatkiem słodkich rodzynek, przełamana nutą cytryny. Jeśli tylko lubicie rodzynki, to ta propozycja może akurat przypadnie Wam do gustu. Dodam tylko, że najlepiej smakuje podana na ciepło.

  • 350-400 g młodej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • kawałek skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • koper

Przygotowanie:

Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę drobno pokroić, wrzucić do kapusty i zalać wrzątkiem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem z 10-15 minut. Na końcu dodać rodzynki, masło oraz sparzoną skórkę z cytryny. Jeszcze chwilę dusić do miękkości. Przed podaniem wyjąć skórkę z cytryny. Kapustę przełożyć do salaterki i posypać świeżym koperkiem.