Mini tarty z wędzonym łososiem

 

Jeśli tylko macie dość wszystkich słodkich, kalorycznych, karnawałowych wypieków, to tak da odmiany zapraszam na wytrawną przekąskę. Tym razem przygotowałam mini tarty z kremową ricotta i wędzonym łososiem, a oprócz tego znajdziecie tam pomidorki koktajlowe, oliwki i marynowane pieczarki. Całość jest posypana świeżym szczypiorkiem.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok.125 g ricotty
  • sok z cytryny
  • czosnek niedźwiedzi
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • papryka ostra
  • 100 g wędzonego łososia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 dymki ze szczypiorkiem + szczypiorek do posypania
  • kilka sztuk pieczarek marynowanych
  • ok. 50 g oliwek zielonych

Przygotowanie

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 5x8 cm. Następnie wewnątrz każdego z prostokątów naciąć ramki (ok. 0,5 cm od brzegów).

Ser ricottę wymieszać z pokrojoną dymką (cebulka i szczypiorek), dodać trochę soku z cytryny dla przełamania smaku, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i paprykę. Farsz rozsmarować w okienkach.

Na każdą tartę układać po kawałku wędzonego łososia, pokrojone pomidorki, oliwki i pieczarki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15-20 minut. Tarty podawać posypane szczypiorkiem.