Jeśli tylko macie dość wszystkich słodkich, kalorycznych, karnawałowych wypieków, to tak da odmiany zapraszam na wytrawną przekąskę. Tym razem przygotowałam mini tarty z kremową ricotta i wędzonym łososiem, a oprócz tego znajdziecie tam pomidorki koktajlowe, oliwki i marynowane pieczarki. Całość jest posypana świeżym szczypiorkiem.
Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 5x8 cm. Następnie wewnątrz każdego z prostokątów naciąć ramki (ok. 0,5 cm od brzegów).
Ser ricottę wymieszać z pokrojoną dymką (cebulka i szczypiorek), dodać trochę soku z cytryny dla przełamania smaku, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i paprykę. Farsz rozsmarować w okienkach.
Na każdą tartę układać po kawałku wędzonego łososia, pokrojone pomidorki, oliwki i pieczarki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15-20 minut. Tarty podawać posypane szczypiorkiem.