Mieszane leczo z bobem

Na straganach bób, więc oto moja propozycja na szybciutki obiad - leczo z papryki i cukinii w towarzystwie bobu.

  • 500 g cukinii (waga po obraniu)
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g bobu (waga po obraniu ze skórek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Bób gotować z dodatkiem cukru i soli przez 10 minut. Odcedzić, obrać z łupin. Cukinię obrać, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, cebulę w kostkę, a czosnek drobno pokroić. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Kolejno dodać cukinię i zalać wodą, tak aby płyn przykrył warzywa. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i obrany bób. Podawać np. z pieczywem.