Pobieram dane...

Makowiec drożdżowy z żurawiną


Drożdżowy makowiec to jeden z kilku wypieków bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Tym razem mam dla Was prostą do wykonania struclę makową.

Makowiec z tego przepisu jest miękki i puszysty a przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Chociaż nie nastawiajcie się, że długo pozostanie na Waszym stole, bo jestem przekonana, że szybko znajdzie zwolenników. Pamiętajcie, że mak to także symbol szczęścia i płodności.

Ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży

Dodatkowo:


  • 50 dag gotowej masy makowej z bakaliami
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

1. wykonanie:


Mleko podgrzać. Masło roztopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać roztrzepane jajko, resztę cukru, masło i aktywne drożdże.

Zagnieść i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

 Ciasto cienko rozwałkować w formie prostokąta, posmarować masą makową i posypać żurawiną. 

Zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

 Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Ostudzić, wierzch polać roztopioną białą czekoladą.