Pobieram dane...

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym


Danie, które przyrządzicie w kilka minut. Makaron ze szparagami to pyszne połączenie. Nie bójcie się eksperymentować i twórzcie własne wariacje smakowe. 

składniki:


  • 150 g boczku
  • ok. 200 g makaronu świderki
  • 250 g zielonych szparagów
  • garść zielonego groszku
  • ok. 200 g śmietany 18%
  • kilka suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz

1. wykonanie:


Boczek pokroić, podsmażyć z pokrojonymi suszonymi pomidorami na oleju (można użyć tego z pomidorów). Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce, następnie pokroić, wrzucić do gotującej osolonej wody, gotować 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku dodać makaron, szparagi, groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlać śmietanę. Całość dusić ok.2 minuty. Doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem.