Makaron z pieczarkami i kaparami

Szybko, łatwo i niedrogo, a obiad w 30 minut. 

  • ok. 400 g makaronu (świderki)
  • 300 g pieczarek
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przełożyć na półmisek. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki i wymieszać z winem i cukrem. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać koncentrat i gotować przez chwilę do wyparowania alkoholu.  Kolejno wlać śmietanę i dodać kapary, dusić pod przykryciem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Gotowy sos wylać na makaron. Posypać natką pietruszki.