Leczo z papryki i cukinii

Syte, jednogarnkowe i rozgrzewające danie - to pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi na myśl. Co prawda tradycyjne węgierskie leczo przyrządzane jest z papryki i pomidorów, ale równie dobrze smakuje przygotowane z dodatkiem cukinii czy pieczarek.

Składniki

  • 2 młode cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2-3 kabanosy wieprzowe
  • papryka ostra
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niewielkie paski. Cukinię i kabanosy pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, następnie dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć, kolejno cukinię, kabanosy oraz rozdrobniony czosnek. Całość zalać wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodać koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem. Doprawić do smaku papryką, pieprzem i solą.