Pobieram dane...

Kurczak z grzybami i groszkiem w pomidorach


Wpis z serii - jednogarnkowe, czyli prosto, treściwie i uniwersalnie. 

składniki:


  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • garść suszonych prawdziwków
  • olej do smażenia
  • białe wytrawne wino
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

1. wykonanie:


Grzyby namoczyć w szklance wody, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wody z grzybów nie wylewać! Filet umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka można dodatkowo obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i cebulę do zrumienienia. Podlać białym winem (ok. 1/3 szklanki). Smażyć chwilę do odparowania alkoholu. Następnie dodać pomidory z puszki oraz grzyby. Podlać wodą w której moczyły się grzyby.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić przez ok. 20-30 minut. Następnie dodać odcedzony groszek, jeśli zajdzie potrzeba dolać jeszcze trochę bulionu grzybowego. Gotować kolejne 10 minut.