Pobieram dane...

Kurczak curry w mleku kokosowym


Kruchy i aromatyczny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego. Słodki smak mleczka i groszku zielonego przełamany ostrą papryczką chili oraz przyprawą curry. Można użyć również pasty curry. 

składniki: 2-3 porcje


  • 1 filet z kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 liście kafiru
  • ok. szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • papryka wędzona
  • sól
  • pieprz

1. przygotowanie:


Filet, umyć, oczyścić, pokroić  w paski. Panierować w mące. 

W rondlu rozgrzać masło z olejem, wrzucić mięso podsmażyć na złoty kolor. 

Zalać wodą (tak aby tylko przykryć mięso), dodać kafir, pokrojoną papryczkę chili, paprykę wędzoną, lekko posolić. 

Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 40 min. Mieszając podlewać lekko wodą, jeśli zajdzie potrzeba. 

Kolejno wlać mleczko kokosowe, dodać curry i groszek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 

Gotować jeszcze z 10 minut. 

Podawać z ryżem.