Kremówka kokosowa

Tym razem mam dla Was przepis na niezawodne ciasto, które zawsze się udaje, a najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier wg uznania

Masa kokosowa:

  • 125 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja

Ciasto:

Z podanych składników na stolnicy wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Kolejno rozwałkować i włożyć do formy (40 X 24) wyścielonej papierem do pieczenia. 

Masa:

Budynie wymieszać w szklance zimnego mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować, dodać ziarenka wanilii i dosłodzić (wg przepisu na opakowaniu). Całość połączyć i zagotować. Ciepły krem budyniowy wylać na ciasto, wyrównać. 

Masło roztopić, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie połączyć z żółtkami i kokosem, na końcu wlać masło. Masę kokosową wyłożyć na budyń, wyrównać wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.150°C i piec przez ok. 50 minut.