Pobieram dane...

Krem z marchewki i soczewicy


Smaczny i syty duet. Natomiast jeśli nie jadacie mięsa wersja wege bez boczku będzie właśnie dla Was. Pamiętajcie, że soczewica jest bogata w białko, potas i kwas foliowy.

składniki:


  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 6 plasterków boczku
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszka

1. wykonanie:


Marchewkę, cebulę, seler, pietruszkę i boczek pokroić w drobną kostkę. W rondlu roztopić masło i wrzucić warzywa oraz boczek. Smażyć przez 8 - 10 minut. Kolejno dodać opłukaną soczewicę i 800 ml bulionu. Całość zagotować i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

Przy pomocy blendera zmiksować zupę na gładki krem, dolać resztę bulionu w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawić do smaku. Podgrzaną zupę podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżą natką pietruszki.