Pobieram dane...

Kotlety wieprzowe z szałwią i białą fasolą


Jeśli znudził się Wam tradycyjny schabowy z ziemniakami to koniecznie wypróbujcie kotlet w tej postaci. Przepis pochodzi z książki "Gotowanie po włosku w 20 minut " - Gino D'Acampo.

składniki:


  • ok. 50 dag schabu
  • 2 puszki fasoli (po 400 g)
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 16 listków szałwii
  • sól i pieprz

1. przygotowanie:


Schab pokroić i rozbić na kotlety. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą ( ok. 2 łyżki) razem z tymiankiem. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Kotlety przełożyć na talerz, przyprawić solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą.


Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, wrzucić starty czosnek i przepłukaną i odcedzoną fasolę. Wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie fasolę polać winem, mieszając gotować przez 2 minuty. Kolejno wlać bulion, gotować minutę. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez 3 minuty. 

Na patelni po kotletach roztopić masło, wrzucić kilka listków szałwii i smażyć przez minutę aż będą chrupiące. Resztę szałwii wymieszać z fasolą. Doprawić do smaku. 

Kotlety podawać na fasoli skropione masłem szałwiowym i przybrane chrupiącymi listkami szałwii.