Kotlety ryżowe z papryką i serem

Brak pomysłu na obiad? Czasem też tak mam. Szczególnie gdy pustki w lodówce, wtedy robię obiad z resztek i tego co znajdę w szafkach, więc czyszczę lodówkę do światła :) Zapraszam więc na proste kotlety ryżowe z papryką i serem, a za sprawą curry o nieco orientalnym smaku.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • ok. 2 szklanek wody
  • 10 dag żółtego sera (cheddara)
  • 1 cebula (mała)
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • curry

Przygotowanie

Ryż ugotować w posolonej wodzie. Najlepiej jak będzie lekko rozgotowany, klejący. Cebulę i papryką pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Gotowy ryż przełożyć do miski, dodać cebulkę i paprykę, kolejno wbić jajko, dodać starty ser oraz mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.