Pobieram dane...

Kotlety jajeczno-pieczarkowe


Wegetariańskie kotlety, a przede wszystkim prosty i szybki dodatek do obiadu. Możecie je zrobić z samych jajek, dodać posiekany koper lub dowolnie zmodyfikować. 

A tutaj przypominam o innych opcjach wegetariańskich kotletów:

Hreczniaki z cukinią

Kotlety ryżowe z papryką i serem

składniki (porcja na 2-3 osoby)


  • 5 jajek
  • 7-8 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

1. przygotowanie


4 jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Pieczarki oczyścić, cebulę obrać. Cebulę i pieczarki pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oleju. W misce połączyć jajka, pieczarki z cebulą, kajzerkę, wbić surowe jajko, dodać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.