Pobieram dane...

Kotleciki z bobu i młodej kapusty


Żeby nie były to tylko kotleciki jedynie z bobu postanowiłam je urozmaicić dodatkiem młodej kapusty. Ciekawi smaku? Nie ma co się zastanawiać, tylko robić :) Jeśli nie przepadacie za surową cebulą i czosnkiem to wcześniej możecie podsmażyć te składniki, a z przyprawami eksperymentujcie, bo ja tym razem postawiłam na minimalizm.

składniki ok.12 sztuk


  • 500 g bobu
  • 300 g młodej kapusty
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier

1. wykonanie:


Bób dokładnie przepłukać, gotować z dodatkiem cukru (1 łyżeczka), a pod koniec gotowania dodać 2 łyżki soli. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić i obrać ze skórek. Kapustę drobno pokroić lub rozdrobnić blenderem. Gotować przez 10 minut. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dymkę, czosnek i bób zmiksować w blenderze, dodać kapustę, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć składniki. Formować małe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.