Pyszne, pachnące cynamonem szwedzkie bułeczki, które wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich.
Najlepsze do ciepłej herbatki, kiedy za oknem chłodne dni. Niestety znikają w mgnieniu oka, więc na wszelki wypadek zróbcie je z podwójnej porcji.
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, wlać aktywne drożdże, roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, a na jego powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Całą powierzchnię posypać równomiernie połową posiekanych orzechów.
Zwinąć w rulon i pokroić w krążki. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układać bułeczki, odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, aby podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.