Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki

Pyszne, pachnące cynamonem szwedzkie bułeczki, które wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich.

Najlepsze do ciepłej herbatki, kiedy za oknem chłodne dni. Niestety znikają w mgnieniu oka, więc na wszelki wypadek zróbcie je z podwójnej porcji.

Ciasto:

  • 260 g mąki + naddatek
  • pół szklanki mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 35 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1, 5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 jajko

Wykonanie:

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, wlać aktywne drożdże, roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, a na jego powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Całą powierzchnię posypać równomiernie połową posiekanych orzechów.

Zwinąć w rulon i pokroić w krążki. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układać bułeczki, odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, aby podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.