Kajzerki

Najlepiej smakują zaraz po upieczenu, kiedy jeszcze są ciepłe. Miękkie i puszyste w środku, z chrupiącą skórką. Możecie je przygotować tylko na samej wodzie, ale z dodatkiem mleka są zdecydowanie smaczniejsze. 

10-12 sztuk

  • 500 g mąki pszennej 550
  • 200 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

Mleko podgrzać, masło roztopić. Zaczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko, dodać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do przesianej mąki wlać aktywny zaczyn, wystudzone masło, ciepłą wodę i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. (Można użyć robota planetarnego). Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. Ciasto podzielić na kawałki i formować małe bułeczki. (Można też formować na kształt wałeczka, który następnie zawiązać na luźny supełek a jego końce spleść). Bułki umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Można je posmarować mlekiem albo białkiem i posypać np. makiem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Wystudzić na kratce.