Pobieram dane...

Jogurtowiec z jagodami


Do ciasta jogurtowego śmiało możecie dodać inne owoce, jednak to połączenie jest już sprawdzone i zdecydowanie dobrze komponuje się ze świeżymi jagodami.

składniki:


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 180 g masła
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 4 jajka
  • ok. 430 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • garść migdałów (płatki)
  • 2 szklanki jagód

polewa:


  • tabliczka mlecznej czekolady
  • trochę mleka

1. wykonanie:


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na pulchną masę, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Kolejno wlać jogurt, a na końcu porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały i szczyptę soli. Jagody (można zostawić trochę do dekoracji) obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie keksówka 39x11) i piec w temperaturze ok.170°C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Przestudzić. Polewę przygotować przez roztopienie czekolady z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta, posypać resztą jagód.