Jajka w sosie tatarskim

Szybkie i łatwe do zrobienia. U mnie nie tylko na wielkanocnym stole, ale często podaję je na śniadanie czy jako imprezowa przekąska.

A ponieważ jestem zwolennikiem zero waste, nigdy nie wyrzucam cebulki ze słoika po marynowanych pieczarkach. Możecie ją dodać własnie do takiego sosu i tym sposobem zyskacie na smaku.

  • 4-6 jajek
  • ok. 10 sztuk marynowanych pieczarek
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • rzeżucha

Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół. Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Pozostawić kilka pieczarek do dekoracji. Można dodać zamarynowaną cebulę z słoika z pieczarek. Sos przygotować poprzez połączenie jogurtu, majonezu, chrzanu, musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku wylać sos, na jego powierzchni poukładać połówki jajek. Całość posypać rzeżuchą.