Hreczniaki z cukinią

Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z hreczki, czyli kaszy gryczanej i białego sera. Ja swoje lekko zmodyfikowałam i wzbogaciłam o dodatek cukinii.

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 młoda cukinia
  • bulion drobiowy
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Przygotowanie (15 szt.)

Kaszę gryczaną ugotować w bulionie drobiowym. Wystudzić i zmiksować np. blenderem razem z twarogiem.

Kaszę i twaróg przełożyć do miski. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy. Na końcu wbić jajko i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.