Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy

Kiedy pierwszy raz przygotowałam gwiazdę drożdżową nie była tak popularna polskich blogach. Jeśli ktoś z Was jej jeszcze nie zna lub jeszcze nie robił to zapraszam na przygotowanie krok po kroku. Pomimo to, że wcześniej było pewnego rodzaju "bum" na gwiazdę drożdżową i w necie można znaleźć całe ich mnóstwo warto zaskoczyć swoich bliskich takim pięknym smakołykiem. To nie tylko ozdoba stołu. Jest efektowna, jak i wybornie smakuje, chyba że ktoś nie lubi maku :), zawsze można pokombinować z innym ulubionym składnikiem.  I moja rada -jeśli macie dużą rodzinę zróbcie od razu dwie, bo szybko znika :)

  • 1/5 kg mąki tortowej + naddatek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli himalajskiej
  • ok. 450 g masy makowej z bakaliami

W podgrzanym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Masło roztopić i wystudzić. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Do miski wsypać mąkę dodać aktywne drożdże, masło, dwa żółtka, sok z pomarańczy i sól. Ciasto zagniatać przez 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. (Jeśli włożymy palec do ciasta, ciasto z powrotem wróci do swojej formy, a przede wszystkim podczas rozciągania nie rozerwie się). Do miski wlać olej i natrzeć ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 

Kiedy zwiększy już swoją objętość przełożyć na stolnicę i zwałkować w rulon, który podzielić na 4 równe części. Podsypując mąką pierwszą z czterech części należy rozwałkować na bardzo cienki kształt koła. Przyłożyć np. talerz i odbić kształt.

Ciasto przełożyć na pergamin i rozsmarować cienko masą makową. 

 Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, nałożyć na masę i odbić talerzem koło. Posmarować makiem. Czynność powtórzyć z wszystkimi kawałkami. Na ostatnim elemencie nie dawać maku, ale przyłożyć talerz i nożem wyciąć kształt.

W kole na środku umieścić np. szklankę i od niej zrobić nacięcia, najpierw na cztery, potem na osiem, a w końcu na 16 równych części.

 

Wziąć dwa przyległe do siebie kawałki i jeden w prawo a drugi w lewo skręcić dwa razy.  Czynność powtórzyć z wszystkimi “trójkątami”.

Kolejne każde dwa ramiona posklejać ze sobą. Gotową gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut.