Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną

Do ich wykonania użyłam wołowiny, nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie dodatek kopru włoskiego. Przyznam szczerze, że nie sądziłam że jego anyżowy smak może aż tak dobrze komponować się z tym mięsem. Z całą pewnością jeszcze niejednokrotnie wykorzystam to nadzienie choćby jako dodatek do spaghetti. Nie wierzycie? Koniecznie sprawdźcie.

Składniki

  • ok. 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 6 dużych pieczarek (400 g)
  • ok. 50 g kukurydzy
  • 1/2 kopru włoskiego (średniej wielkości)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • papryka wędzona
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 -2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypiorek

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w kostkę fenkuł i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wrzucić mielone mięso wołowe i wszystko razem podsmażyć przez ok. 10 minut.

Dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz skórkę z cytryny, a pod koniec smażenia kukurydzę. Wystudzić.

Kapelusze pieczarek oczyścić i usunąć nóżki. Napełnić przygotowanym farszem. Lekko docisnąć nadzienie.

Grillować na rozgrzanych i natłuszczonych płytach z obu stron przez kilkanaście minut. Na każdy kapelusz nakładać odrobinę startego sera, krążki papryczki oraz posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło.