Pobieram dane...

Galareta z kurczaka (z rosołu)


Zostają Wam udka z rosołu?

Nic prostszego. W zaledwie kilka minut przyrządzicie galaretę drobiową z dodatkiem warzyw. 

Taka galareta świetnie sprawdza się na kolacje, rodzinne przyjęcia a także na wizytę niezapowiedzianych gości.

składniki (ok. 6 porcji)


  • 1 litr rosołu
  • 2 udka ( z rosołu)
  • 2 marchewki (z rosołu)
  • 2 jajka
  • kilka marynowanych cebulek (opcjonalnie)
  • gałązka natki pietruszki
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 opakowanie żelatyny (na litr płynu)

1. przygotowanie


Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry. Mięso z udek oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w talarki.

Rosół przecedzić przez sito. Zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić.

Do niewielkich naczynek nakładać w dowolnej kolejności jajko, mięso, marchewkę, natkę, groszek i kukurydzę. Całość zalać rosołem z żelatyną, odstawić do lodówki do pełnego stężenia. Podawać polane cytryną lub octem.