Pobieram dane...

Faworki (chrust)


Przepis na faworki pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Faworki smażę nie tylko w okresie karnawału czy Tłustego Czwartku, robię je przez cały rok. Wy również smażcie - gdy tylko najdzie Was ochota na słodkie, bo jajka, mąkę, masło i olej zawsze znajdziecie w swojej kuchni. 

składniki


  • 20 dag mąki + naddatek
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

1. przygotowanie



Mąkę przesiać, dodać śmietanę, jajka, żółtka, puder, ocet i spirytus. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką.

Ciasto wyrabiać i składać tak długo, aż na jego powierzchni utworzą się pęcherzyki. Wyrabiać przez ubijanie za pomocą wałka lub mocno uderzając ciastem o stolnicę, czynność powtarzać wielokrotnie.

Cienko rozwałkować i pokroić w paski. Pośrodku naciąć i przeciągnąć, tak aby powstała kokardka. Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Nadmiaru tłuszczu osuszyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.