Pobieram dane...

Fasolka po bretońsku


Jednogarnkowe, rozgrzewające danie, które ma wielu miłośników.

składniki:


  • ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś
  • 10 dag boczku
  • 10 dag kabanosów lub kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • majeranek

1. przygotowanie:


Fasolę dokładnie opłukać i namoczyć w wodzie na całą noc. Napęczniałą fasolę posolić, dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy i gotować w tej samej wodzie aż do miękkości przez ok. 1-1,5 godziny. Fasola przez cały czas powinna być przykryta wodą, w razie potrzeby należy dolać wrzątku. 

Cebulę, boczek i kabanosy pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do fasoli. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i gotować na wolny ogniu ok. 20 minut.