Pobieram dane...

Falafel z ciecierzycy


Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy popularne w krajach arabskich. Bardzo dobrze smakują z sosem, ale dla mnie świetnie sprawdzają się jako fajna alternatywa obiadowa podana zamiast mięsa. Z racji tego, że ciecierzycy się tu nie gotuje, trzeba je dobrze wysmażyć, aby kotleciki w środku nie były surowe. Jeśli zdecydujecie się na falafel w formie kulki, to tym bardziej należy mieć to na uwadze. Mnie zdarzyło się wlać za mało tłuszczu i chociaż z zewnątrz były ładnie zrumienione, to środek był surowy. Uratowałam je  wkładając do pieczenia razem z ziemniakami i wtedy już ładnie doszły. Jeśli chodzi o jajko dodałam tylko dlatego, że  musiałam się wspomóc, aby móc uformować kulki.

Smacznego!  

składniki


  • ok. 30 dag ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • mielony kmin rzymski
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • kardamon
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

1. przygotowanie


Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc. Odcedzić. Następnie zmielić w blenderze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać jajko, sodę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić przyprawami, czyli solą, pieprzem kolorowym, papryką wędzoną i słodką, kminem rzymskim i kardamonem. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Ważne, aby nie były surowe w środku.