Dwukolorowa babka z papają

Jeśli nie macie pomysłu na wielkanocną babę, może dwukolorowa z kandyzowaną papają? 

Składniki

  • 1 i 1/3 mąki pszennej (typ 480)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • ok. 200 g kandyzowanej papai
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie

Masło roztopić na małym ogniu, wystudzić. Jajka ubić z cukrami na puszystą pianę, kolejno po trochę dodawać mąki - przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masło, utrzeć do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej papaję. Trochę papai zostawić do dekoracji.

Formę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Najpierw przelać ciemne ciasto a potem jasne. Piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C. Wystudzić. Z cukru i odrobiny wody przygotować lukier, polać wierzch babki, ozdobić resztą papai.