Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami

Znudziły się Wam tradycyjne paszteciki, krokiety, paluszki...a może nawet uszka?  Chociaż uszka chyba nigdy nie nudzą się :) Przynajmniej u mnie. Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami będzie doskonałym dodatkiem do czystego czerwonego barszczu. Wypróbujcie jak smakuje. Dodam tylko, że z podanych składników przygotujecie dwa pyszne kawałki ciasta.

Ciasto

  • 500 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • ok. 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  • 400 g kapusty kiszonej
  • kilka suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło do smażenia
  • białko do posmarowania

Farsz

Grzyby namoczyć. Ugotować i pokroić. Wywar z grzybów zostawić. Kiszoną kapustę przepłukać pod wodą, pokroić. Włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryła kapustę. Gotować na małym ogniu. Dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i wlać wywar. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gotować do momentu, aż kapusta zmięknie a płyn wyparuje. Doprawić.

Przed faszerowaniem ciasta wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Ostudzić.

Ciasto

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki, tak aby nie było grudek. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki wymieszanej z solą. Kolejno wlać mleko, żółtko oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość podzielić na dwie równe części. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 25 cm. W środek wzdłuż prostokąta nakładać farsz, a po bokach zrobić nacięcia co ok. 2 cm. Powstałe paski przekładać naprzemiennie, tworząc warkocz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Z drugim kawałkiem ciasta powtórzyć czynność.