Pobieram dane...

Drożdżówki z serem


Miękkie, puszyste i delikatne, a przede wszystkim domowe. 

Efekt - niebo w gębie. Najlepiej od razu zróbcie z podwójnej porcji.

ciasto: ok.17 sztuk


  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki letniej wody
  • szczypta soli

nadzienie:


  • 30 dag półtłustego sera białego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • frużelina wiśniowa
  • żółtko do posmarowania ciasta

1. wykonanie;


Ciasto: Mleko podgrzać. W misce rozetrzeć drożdże z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce.

Masło roztopić, ostudzić.Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać roztrzepane jajko, masło, sól, wodę i pozostałą część cukru. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 

2. nadzienie


Masło roztopić i wystudzić. W blenderze utrzeć żółtka z cukrem oraz wanilią na gładką masę, kolejno dodać twaróg i razem zmiksować. Jako ostatnie dodać masło i połączyć z serem. 


Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Okrągłym naczyniem wycinać kółka, a mniejszym robić zagłębienie. 

Kółka z ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmarować żółtkiem, środek wypełnić nadzieniem serowym, na każdy kłaść po łyżce frużeliny wiśniowej. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Ostudzić na kratce.