Pobieram dane...

Drożdżówki z jabłkami


Proste, klastyczne drożdżówki z jabłkami.

ciasto


  • 3 szklanki mąki
  • 65 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

nadzienie


  • 5-6 jabłek (dużych)
  • ok. 3 łyżki cukru
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 1 jajko

1. przygotowanie



Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki wlać rozczyn, roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, resztę cukru i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać cukier i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie a woda odparuje. Nie rozgotować. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na ok.1-1,5 cm i wycinać koła a w środku zrobić wgłębienie.

Napełnić jabłkami, można posypać cynamonem. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.