Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

Na śniadanie, do pracy, do szkoły, przy filiżance herbaty czy z kawy... wszystkie chwyty dozwolone. Słodkie rogaliki zasmakują całej rodzince. A i sąsiadce, i sąsiadowi...wiem, bo moi sąsiedzi tylko na nie czyhają :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 dag masła
  • 30 dag masy kajmakowej
  • 1 tabliczka czekolady

Przygotowanie

Do mąki wsypać drożdże, cukier, żółtko, ciepłe mleko i roztopione masło. Zagnieść ciasto i pozostawić o wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. - 1 godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 12 równych trójkątów i na każdym nałożyć po łyżeczce kajmaku. Zawijać rogaliki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki zachowując odstęp i posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temp. 220°C przez ok. 15-20 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone rogale.