Drożdżowe pierogi z jarmużem i fetą

Można je podać na ciepło oraz na zimno, zabrać do pracy a także podać na spotkaniu z przyjaciółmi. 

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • 10 dag masła
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 3-4 dorodne łodygi jarmużu
  • 25 dag sera feta
  • 1 główka czosnku (mała)
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  • 2 łyżki czarnuszki

Wykonanie:


Rozczyn: Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać połową ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztopić, ostudzić. Do przesianej mąki wlać aktywne drożdże, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajko, sól i na końcu masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Farsz: Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć łodygę i drobno pokroić. Czosnek i pomidory suszone drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i pomidory, kolejno dodać jarmuż i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Połączyć z rozkruszoną fetą.

Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek nakładać po łyżeczce farszu dokładnie sklejając brzegi.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby jeszcze podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.