Ciasto z białek

Zastanawiacie się, jakie ciasto zrobić z białek? Znudziła Wam się beza, a może nie jesteście specjalistami w jej robieniu, a co do makaroników... to już zupełnie boicie się za nie zabrać? Kochani, nic prostszego zróbcie proste i delikatne ciasto z białek. Mnie ono bardziej smakuje, niż tradycyjny biszkopt. Porównywalne w smaku, ale zdecydowanie bardziej lekkie. Zasada przygotowania tego ciasta jest jedna, na każde jedno białko dajemy 1 dag tłuszczu, 2 dag mąki i cukru. Oczywiście, aby je urozmaicić możecie dodać owoce, bakalie, przełożyć kremem, czy polać czekoladą. Ja do swojego dodałam jedynie jabłka, a został zjedzony tak szybko, że do zdjęcia musiałam przypilnować sobie kilka kawałków ciasta.

 

Składniki

  • 5 białek
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki (u mnie typ 405)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cynamon

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na końcu wlać roztopione i ostudzone masło. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Jabłka umyć , obrać, pokroić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je do środka, posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30-35 minut.