Pobieram dane...

Ciasto Wystawa


Dla smakoszy kawy i do kawy, dla wszystkich lubiących bezowo- biszkoptowe połączenia, z serową wkładką i kremem budyniowym, a także z aromatycznym dodatkiem kawy. Ktoś chętny? Mam nadzieję, że użyte 14 jajek Was nie odstraszy. 

ciasto bezowe


  • 7 białek
  • 5 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • kawa mielona
  • 20 dag cukru

biszkopt


  • 5 jajek
  • 1 niecała szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

ciasto serowe


  • 60 dag twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 7 żółtek (zostały z ciasta bezowego)
  • 10 dag masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem


  • 30 dag masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 15 dag cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka

1. ciasto bezowe


Białka ubić na sztywno, małymi porcjami dodając cukier. Do ubitych białek dodawać po trochę mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kolejno ziemniaczaną oraz ocet. Całość delikatnie połączyć. Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać “górki” bezowe. Wierzch dokładnie posypać zmieloną kawą. 

2. biszkopt


Białka oddzielić do żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z pianą. Biszkopt wylać na ciasto bezowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić, przekroić na pół.

3. ciasto serowe


Ser zmielić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z pudrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń połączony z proszkiem do pieczenia. Na końcu ciasto delikatnie połączyć z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać sernik, wyrównać. Piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzić.

4. krem


1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszać budyń i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.

5. przełożenie


Biszkopt z bezą - połowa kremu budyniowego - ciasto serowe - krem- biszkopt z bezą.

Ciasto polać polewą kakaową przygotowaną z masła, mleka, cukru i kakao.