Ciasto wiśniowe (proste)

Lekkie i proste. Oto co nasuwa się na pierwszą myśl. Puszysty biszkopt w połączeniu z delikatną pianką oraz zatopionych w nim wiśniach w galaretce.

A czy Wy skusicie się na kawałek?

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru

Dodatkowo

  • ok. 380 g jogurtu naturalnego
  • 4 galaretki wiśniowe
  • ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie dwie keksówki o wymiarach- 35 i 20 cm). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok 10-12 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt ostudzić.

2 galaretki rozpuścić w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą zmiksować z jogurtem naturalnym. Włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję a następnie piankę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, delikatnie je wciskając. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Pozostałe 2 galaretki również rozpuścić w ok. 700 ml wody, odstawić do stężenia, a kiedy będzie gotowa wylać na wiśnie. Ponownie włożyć do lodówki.