Pobieram dane...

Ciasto Pomadka


Ciasto Pomadka jest prostym składanym ciastem z bezą kokosowo-makową, przełożoną kremem budyniowym na biszkopcie wzbogaconym o nutę alkoholu. 

Biszkopt:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza makowo - kokosowa:


  • 6 białek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag maku

Krem:


  • 0,5 l mleka
  • 6 żółtek
  • 1/3 laski wanilii
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Polewa:


  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:


  • duże opakowanie herbatników
  • wódka (do namoczenia herbatników)
  • wiórki kokosowe do posypania polewy

1. Biszkopt:


Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie łącząc dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24 x 40) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C - góra-dół przez ok. 20 minut. Biszkopt wystudzić. 

2. Beza makowo-kokosowa:


Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodawać po trochę wiórki kokosowe oraz mak, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. 

3. Krem:


Z podanych składników ugotować budyń, czyli połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej roztrzepać żółtka, mąkę i wanilię. Wlać na gotujące się mleko i mieszając rózgą gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudzić, utrzeć z kostką masła. 

4. Polewa:


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać śmietanę, cukier puder i miód, dokładnie wymieszać. 

5. Przełożenie:


Herbatniki namoczyć w alkoholu.

PRZEŁOŻENIE: 

biszkopt - połowa kremu - ciasto bezowe z makiem - druga połowa kremu - herbatniki - polewa