Pobieram dane...

Ciasto na białkach z gruszkami


To ciasto to przede wszystkim szybki pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek. Jest łatwe w przygotowaniu a przy tym wygląda ciekawie. Oczywiście jego smak możecie dodatkowo podkreślić  dodatkiem imbiru, kardamonu czy cynamonu.

składniki:


  • 4 białka
  • 40 g masła
  • 90 g cukru
  • 80 g mąki 450
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 gruszki
  • cukier puder

1. Przygotowanie:


Masło roztopić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć składniki. Na końcu wlać masło, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki (39 x 11) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Gruszki umyć i wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, wierzch posypać pudrem.