Pobieram dane...

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami


Lekkie i orzeźwiające ciasto kakaowe z masą budyniową i zatopionymi w galaretce truskawkami. Spód zrobiłam bardzo oszczędny bo z kilku gramów masła i 2 jajek. Ciekawi? Więc zapraszam!

ciasto


  • 7-8 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kakao

masa budyniowa


  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1l mleka
  • 250 g masła

dodatkowo


  • 2 galaretki truskawkowe
  • 70 dag truskawek

1. wykonanie


Miękkie masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko a na końcu kakao. Formę (24x40) wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do suchego patyczka (ok.15 minut). Ciasto wystudzić.


W szklance mleka rozmieszać budyń i mąkę, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń. Ugotować. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z budyniem.


Truskawki umyć. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wstawić w zimne miejsce, aby lekko stężały.
Masę budyniową wyłożyć na ciasto. Równomiernie rozłożyć owoce i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.