Pobieram dane...

Ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami


Proste, wręcz ekspresowe. Wystarczy tylko połączyć składniki i mamy gotowe ciacho. Połączenie sera z ciastem czekoladowym sprawdzi się również z innymi owocami. Jeśli przygotujecie je z wiśniami możecie użyć w sezonie świeżych a teraz mrożonych lub tak jak ja to zrobiłam - z syropu.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanych wypieków.

ciasto czekoladowe


  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 300-400 g wiśni drylowanych

ciasto serowe


  • 500 g białego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy

1. wykonanie



Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Następnie dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz kakao. Na końcu wlać olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki (35cm), na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 15 minut.


Zmielony ser utrzeć z cukrem, jajkami oraz budyniem. Na podpieczony spód czekoladowy wyłożyć masę serową i piec kolejne 30 minut.