Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. A na jego wierzchu drylowane wiśnie z syropu w pysznej czekoladowej polewie. I choć przepis autorski, to polecam je spróbować :) Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu śmiało można wcześniej namoczyć wiśnie w wódce lub spirytusie. 

Ciasto:

  • 12 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 dag kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • ok. 4 łyżki kaszy manny
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru

Polewa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • 30 dag wiśni (drylowanych z syropu)
  • ok. pół szklanki wódki do namoczenia wiśni (opcjonalnie)

Ciasto:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami naprzemienne przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na końcu dodać kakao. Ciasto przełożyć na blachę (40x24) wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krem:

Zagotować mleko z kasza manną, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, cały czas ucierając dodawać porcjami zimną kaszę. 

Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Równomiernie rozsypać wiśnie. (Wiśnie można wcześniej namoczyć w wódce).

Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, cukier puder, a na końcu po trochę wlewać mleko, tak aby polewa była bardziej płynna. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki.