Czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. A na jego wierzchu drylowane wiśnie z syropu w pysznej czekoladowej polewie. I choć przepis autorski, to polecam je spróbować :) Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu śmiało można wcześniej namoczyć wiśnie w wódce lub spirytusie.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami naprzemienne przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na końcu dodać kakao. Ciasto przełożyć na blachę (40x24) wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Zagotować mleko z kasza manną, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, cały czas ucierając dodawać porcjami zimną kaszę.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Równomiernie rozsypać wiśnie. (Wiśnie można wcześniej namoczyć w wódce).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, cukier puder, a na końcu po trochę wlewać mleko, tak aby polewa była bardziej płynna. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki.