Ciasteczka Makowe gwiazdki

Kruche maślane ciasteczka przełożone masą makową. Zróbcie je razem z dziećmi a zabawa będzie gwarantowana. 

Składniki:

  • 15 dag mąki tortowej 405 + naddatek do posypania stolnicy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 11 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 15 dag gotowej masy makowej z bakaliami

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, zimne masło, szczyptę soli i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto.

 Za pomocą wykrojnika wyciąć duże gwiazdki. Połowę ciastek odłożyć  (pełne), a w drugiej połowie mniejszym wykrojnikiem w środku powycinać gwiazdki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pełne gwiazdki, na ich środek nakładać po łyżeczce masy makowej i przykryć elementem z dziurką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.