Chleb tostowy

Każdy go upiecze, jest idealnie miękki w środku z rumianą skórką. Możecie go zrobić na mące pszennej typu 450, 500 i 550. Ja piekę go średnio 2 razy w tygodniu. Polecam!

Żródło: Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego.

  • 500 g mąki pszennej 500
  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • ok. 260 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do oprószenia

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać aktywny rozczyn, roztrzepane jajko, miękkie masło, pozostałą wodę i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, tak aby było miękkie i elastyczne.( Można użyć robota planetarnego z hakiem). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz. Stolnicę lekko oprószyć mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto, formując wałek. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki - 35 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 25-30 minut. Wystudzić na kratce.